Portfolio

Maak een meter

Maak je persoonlijke stukje natuur aan en bouw mee aan de hopelijk grootste website ter wereld.

Elk jaar vliegen we - een stelletje onverbeterlijke vaderlandvakantiegangers daargelaten - massaal het land uit om elders de natuur op te zoeken. Zonde van het milieu. Maar ja, ongerepte natuur bestaat in Nederland niet of nauwelijks. Hier ben je toch grotendeels overgeleverd aan braaf omheinde recreatiegebieden. Doordat onze natuur meer en meer onder druk komt te staan, wordt een groeiend aantal plant- en diersoorten met uitsterven bedreigd. Vereniging Natuurmonumenten trekt aan de bel.

Om aandacht te vragen voor de noodzaak van meer en aaneengesloten natuur in Nederland, is vandaag een website gelanceerd die de ambitie heeft 'de grootste ter wereld' te worden. Op maakeenmeter.nl kun je je eigen stukje duinen, bos, heide, moeras, weide of water bouwen. In de vorm van een vierkante meter virtuele natuur. Het aantal vierkante meters wordt nauwkeurig bijgehouden. De meters hebben allemaal een 1:1-schaal, dus hoe meer mensen een meter aanmaken, hoe groter het fysieke oppervlakte van de site wordt.
Check de stand op de site en bepaal waar jij je ontdek-je-plekje wilt hebben.

Het creatieve team Frenkel Schönfeld en Jan-Willem de Man van multimediaal bedrijf CCCP bedacht en ontwikkelde het concept, webdeveloper Greenlight Solutions bouwde de site. De site ging vanochtend online, en volgens Schönfeld komen er elk uur zo'n 100 vierkante meters bij.

De site doet heerlijk ouderwets aan: een verademing tussen de wildgroei aan schreeuwerige websites waar het web mee is volgeplempt. Relax bij de geruststellende natuurgeluiden, roep drie keer ohm, knak de vingers en ga aan de slag. Bij jouw naam en woonplaats komt ook een stukje informatie over het betreffende type natuur te staan. Dat kan verontrustend zijn (Bosweetje: Slechts 10,6 % van Nederland bestaat uit bos. Nederland is een van de dunstbeboste landen van Europa) of positief (Waterweetje: Op zwoele zomeravonden kan de zee licht geven door fluorescerende planktondiertjes).

Kleine moeite, grote daad, zou je denken. Natuurlijk ligt er wel een (onschuldig) addertje onder het gras: wie een virtueel stuk weide of heide heeft geclaimd, krijgt een beleefd dankmailtje met de vraag of je - geheel vrijblijvend, dat wel - voor 5 euro misschien ook in het echt een echte vierkante meter natuur wilt sponsoren. Vervolgens word je doorgelinkt naar de door reclamebureau 707 ontwikkelde website van de al een tijdje lopende campagne ‘Op de banken voor meer natuur'. Slim bedacht.

door Annemiek van Grondel, 22-01-2010 11:22 op http://www.bright.nl/maak-een-meter

opdrachtgeverCCCP klantNatuurmonumenten
maakeenmeter
maakeenmeter2